Spelt en tarwe

Spelt is een oude tarwesoort en spelt heeft als voordeel dat er geen mest of andere zaken gebruikt worden om het te laten groeien. Daardoor groeit spelt langzaam en heeft het een mindere grote opbrengst per hectare dan tarwe.  Tarwe is doorgeteelde spelt. Dit doortelen gebeurt om maar een hoge opbrengst te krijgen per hectare. En hierbij worden wel kunstmest en andere zaken gebruikt.  Er zitten bepaalde eiwitten in tarwe waardoor je er een beter brood van kunt bakken dan van spelt. Omdat spelt minder opbrengst heeft per hectare is het duurder dan tarwe.

Lees het etiket

Het is prima om speltbrood te eten, bijvoorbeeld als je overgevoelig bent voor tarwe. Maar het is belangrijk om het etiket goed te lezen als je speltbrood koopt. Er wordt veel met speltbrood gesjoemeld door de bakkers en fabrikanten.  Lees daarom het etiket of vraag de bakker om een uitdraai van het etiket. Het beste speltbrood is als het 1e woord op het etiket speltmeel is en het 2e woord water en daarna gist en zout en evt. een beetje vet. Dan heb je een puur speltbrood. Als er speltbloem wordt gebruikt heb je te maken met een witbrood.

Speltmeel of bloem?

Volkorenbrood wordt gemaakt van volkorenmeel, een bruinbrood van tarwemeel, een witbrood wordt gemaakt van bloem.
Van pure tarwemeel of speltmeel en gist kun je geen brood bakken, dat rijst namelijk niet. Het meel moet nl. een hoge bakwaarde hebben: een hoog eiwit/glutengehalte. Aan speltmeel worden enzymen toegevoegd. De gist heeft deze enzymen nodig voor het rijzen waardoor je een luchtig brood krijgt.
Dus als je brood wilt bakken moet het meel hier geschikt voor zijn.