• Lenie Leegstra
    Reidroas 2
    Hurdegaryp

Wie is Jitske?

Jitske Leegstra

Ik ben Jitske Leegstra, gewichtsconsulent/coach en therapeut. Ik woon in Zwaagwesteinde/De Westereen.
Als sinds mijn schooltijd vind ik voeding interessant: Wat doet goede voeding met je lichaam en wat doet minder goede voeding met je lichaam.
Toen ik ongeveer 16 jaar was heb ik mijn eerste dieet gevolgd: In 7 dagen slank. Dat sprak me wel aan zo snel afvallen, ik moest de hele dag kip eten! En ja na een paar dagen was er al 1 kg af!Wat een wonder! Na een paar dagen ging ik weer gewoon eten
want toen was ik wel klaar met kip eten. Ik ging weer gewoon eten en toen zat die kilo er direct weer aan. Ik was teleurgesteld. Toen kwam ik al tot de conclusie dat diëten niet hielp.

Ik ben getrouwd en 2 kinderen gekregen en inmiddels de gelukkige beppe/oma van 6 kleinkinderen!
Ik had inmiddels de ervaring dat diëten (te weinig eten)niet goed voor mij was.
Ik voelde mij er beroerd door omdat mijn bloedsuikerspiegel daardoor te laag werd. Na mijn tweede kind kreeg ik een depressie en door de antidepressiva begon ik te groeien. Toen ik me weer goed voelde zat ik met een lichaam wat niet bij mij paste en wilde ik afvallen. Maar toen was er de vraag:
Hoe kan ik afvallen als ik niet kan diëten (lees te weinig eten)?

En zo ben ik zelf aan de slag gegaan door op te schrijven wat ik at en ik berekende de kcal. die ik binnen kreeg. Als ik aan anderen vertelde hoeveel ik at en toch afviel, kreeg ik als reactie: Ik moet veel minder eten om af te vallen! De kilo’s ben ik kwijt geraakt. De manier waarop ik toen ben afgevallen (en dat heb ik puur op intuïtie gedaan en met de kennis die ik toen had) is nu de basis van mijn praktijk: Afslanken door te eten®. Wat ook belangrijk is dat ik toen niet alleen mijn eetpatroon heb veranderd, maar ook mijn gedrag heb ik veranderd. Voor afvallen en op gewicht blijven is dat namelijk nodig om een blijvend resultaat te krijgen.

Sinds mij 50ste geef ik begeleiding bij afvallen.
Eerst werkte ik met een eiwit/koolhydraatarm dieet, maar dat had zo zijn beperkingen. Mensen houden het niet vol om nooit brood en aardappelen te eten. Bovendien kostte dat eiwitdieet veel geld en dat stond mij tegen.
Ik wilde afvallen voor iedereen toegankelijk maken en dat is de reden waarom ik de opleiding Gewichtsconsulent/stresscounselor heb gevolgd bij Sonnevelt Opleidingen: Een hoog aangeschreven opleiding. En daarna heb ik nog vele opleidingen gevolgd. Omdat ik lid ben van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten ben ik verplicht om aan nascholing te doen. Ik moet per 3 jaar 60 punten halen, haal ik die niet word ik uit de Beroepsvereniging “gegooid”.  Leren vind ik erg leuk dus dat is geen straf voor mij.

Nu ben ik al 12 jaar gewichtsconsulent en inmiddels ook therapeut.  In deze 12 jaar heb ik meer dan 1300 mensen begeleid naar een slanker en fitter lichaam. En dat geeft mij veel voldoening. Ik help mensen om een goed gewicht te krijgen en een goede gezondheid. Mensen voelen zich veel fitter en
gaan weer lekker naar de WC (als dat een probleem was).

Door de jaren heen is het me steeds duidelijker geworden dat afslanken in het hoofd begint.
Bij afslanken is het nodig om je je bewust te worden van je valkuilen. Er is een omslag nodig in je denken, leren te denken als iemand die slank is. Ook kunnen er andere dingen spelen zoals een grote behoefte aan bepaald voedsel zoals chocolade of andere zoetigheid of juist aan chips of snacks. Niet kunnen stoppen met eten. Soms speelt er meer dan alleen de voeding en de gedachten.

In de loop der jaren heb ik mij gespecialiseerd in diverse technieken, zoals NLP, hypnose, EMDR, EFT en cognitieve gedragstherapie. Alles draait om wat je denkt. Je gedachten bepalen hoe jij je voelt en je gedraagt.
Ik ben lid van de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).
Dat betekent dat ik me aan de richtlijnen goede voeding moet houden en ook dat ik verplicht aan nascholing moet doen om up-to-date te blijven. Als gevolg van dit lidmaatschap kunnen mijn cliënten de afslankconsulten vergoed krijgen uit de Aanvullende Verzekering.
Afslanken begint in je hoofd en op gewicht blijven is ook een proces in je hoofd. Afslanken, stress, wat we denken, hoe we ons psychisch voelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief