• Bevrijd jezelf door EMDR

Ik ben EMDR therapeut. Mijn opleiding heb ik gevolgd bij Take Off Support.

Wat is EMDR?

EMDR betekent: Eye Mouvement Densensitization en Reprocessing.
EMDR is een snelwerkende therapie, waarbij niet veel wordt gepraat.

Wanneer EMDR gebruiken?
Bij bepaalde gebeurtenissen die ingrijpen in je leven. De meeste dingen die je meemaakt verwerk je op eigen kracht en als het goed is leer je er ook nog iets van. De gebeurtenis wordt verwerkt en krijgt een plaatsje in je lange termijn geheugen.

Omdat een onverwerkte gebeurtenis op een verkeerde manier is opgeslagen in je lange termijn geheugen, blijft hij rondspoken in je hoofd of je beleeft de gebeurtenis steeds opnieuw, je kunt er nachtmerries van krijgen en schrik- en vermijdingsreacties. Vervolgens kan deze gebeurtenis jouw gedrag negatief beïnvloeden zonder dat je er erg in hebt. De gebeurtenis blijft als het ware zweven in je hoofd en valt je steeds “lastig”.

EMDR inzetten bij:
Trauma’s, verkeersongeval, geweldsmisdrijf, negatieve ervaringen in jeugd, fobieën, angsten, ziekenhuisopname, laag zelfbeeld, geen zelfvertrouwen, angst voor de angst, pesten, rouwproces, perfectionisme, negatieve overtuigingen over jezelf.
Als je zaken niet hebt verwerkt kun je EMDR inzetten.

EMDR is geen praattherapie, maar een actieve therapie. Je gaat actief aan de slag met de herinnering. Door middel van de oogbewegingen en evt. klikjes in je oren wordt de herinnering in je werkgeheugen geplaatst. Door de oogbewegingen of de klikjes word je afgeleid en dan gaat je brein de herinnering op de goede manier verwerken zodat hij een plekje krijgt in je lange termijn geheugen, waardoor je er geen last meer van hebt. Met praat therapie is het zo dat je jarenlang over een gebeurtenis kunt praten zonder dat hij wordt verwerkt.

Bij EMDR begint het verwerken direct tijdens de 1e sessie.
EMDR-sessies duren max. 45 min. excl. het voorgesprek van ongeveer een kwartier. Tijdens de sessie zul jij al veranderingen opmerken.

Positief Artikel in de Volkskrant van 20 dec.2019 over EMDR