Een brief van je onderbewustzijn.

Hallo, ik ben jouw onderbewustzijn, dat deel van jouw geest die dingen doet waar jij je niet bewust van bent. Ik word het onderbewustzijn genoemd maar vind dit eigenlijk een beledigend understatement. Onder kan betekenen: beneden, licht, onvolkomen, bijna of secundair. Terwijl jouw bewuste geest daar is om mij aan te sturen ben ik zeker niet ondergeschikt hieraan en heb ik onbeperkte mogelijkheden. De term onder reflecteert dus op jou, jij die zich onbewust is van de miljoenen processen die ik elke dag uitvoer.

Ik overhoor alles wat je hardop uitspreekt maar ook wat je in jezelf zegt, ik ben dus volledig op de hoogte van wat je van plan bent en wat je denkt. Het spijt me dat ik niet vaak tegen je spreek met woorden, maar dat is nu eenmaal niet hoe ik te werk ga. Ik heb de neiging veel gebruik te maken van metaforen, fysieke gevoelens en het voortdurend afspelen van een gedachte of droom. De meeste van deze negeer je, dus blijf ik ze herhalen of ik gebruik een ander middel die ik voor handen heb opdat het moeilijker voor jou wordt deze te negeren. Het doel van waarom ik nu hier tegen je spreek is omdat ik voel dat het in jouw voordeel zal zijn wanneer wij samen effectiever kunnen communiceren.

Alhoewel jouw geest zeer complex is, is de manier waarop ik te werk ga vrij voorspelbaar. Het proces werkt voor iedereen op deze wereld hetzelfde ook al zijn wij allemaal zeer unieke individuen. Ik hoop dat hoe meer je mij leert kennen en begrijpen, hoe meer wij samen kunnen werken en ik jou kan helpen het leven te leiden dat je voor ogen hebt. Ik moet mijzelf dus uitleggen en kijken of dit helpt. Hier volgen de belangrijkste begrippen van de manier waarop ik te werk ga; de rest van het boek zal alles meer gedetailleerd uitleggen met praktische toepassingen van wat wij samen kunnen bereiken.

Ik ben jouw geautomatiseerde beschermer

Mijn belangrijkste doel is dat jij overleefd en uiteindelijk, door adem te halen en het zorgen voor nakomelingen, het voortbestaan van ons soort. De bedoeling van jouw leven is niet dat deze moeilijk is en het is mijn taak om ervoor te zorgen dat jij zoveel liefde en vreugde in je leven ervaart als mogelijk. Ik doe alles wat ik kan om jou te voorzien van plezier en om jou veilig te houden. Dit is de rol die ik vervul nog zelfs voordat je geboren werd. Oorspronkelijk werkte ik samen met je moeder, terwijl jij in de baarmoeder zat, maar daarna stond ik er alleen voor. Ik ben degene die al jouw lichamelijke systemen in de hand heeft en deze zijn ongelooflijk complex. Ik maak iedere dag honderdduizenden aanpassingen en, in het algemeen, gaan deze allemaal goed. Ik moet ook proberen te volgen wat jij van mij vraagt, van het proberen waarmaken van je dromen tot het doen en onthouden van alledaagse dingen zoals het gebruik van mes en vork.

Ik ben jouw programma directeur

Ik heb al jouw programma’s in de hand, zonder deze programma’s zou het lijken alsof je alles voor de eerste keer doet. Een programma is alles wat je herhaaldelijk doet, totdat je er niet meer bewust bij na hoeft te denken. Het heeft regels en de parameters van deze regels staan in verband met alles wat ermee te maken heeft. Dus als een gedachte tot een bepaalde actie leidt, bijvoorbeeld het verlangen naar een warme kop koffie, ben ik het die je naar de keuken stuurt, jouw benen in balans houdt en in de goede richting laat lopen. Jij hebt niets tegen jouw benen hoeven zeggen! Bij iedere gedachte die je hebt ga ik automatisch naar dat programma die het best past bij dit verlangen en stuur ik deze voor je aan.

Het is niet aan mij om te beslissen wat je doet of hoe je het doet, dat doet je bewuste geest. Wanneer je niet bewust kiest hoe op iets te reageren, dan zal ik een bestaand programma moeten selecteren welke het best past bij de situatie, deze stuur ik dan onbewust voor jou aan.

Houd er rekening mee dat ik enkel programma’s aan kan sturen die jij installeert of al door jou geïnstalleerd zijn. Het is door jouw bewuste begeleiding dat ik in staat ben om tot opmerkelijke dingen te komen, door het combineren van bestaande programma’s, creatief te zijn en nieuwe dingen te maken. Dit gebeurt volledig met de toestemming van jouw bewustzijn. Ondanks mijn bijna ongelimiteerde mogelijkheden is het jouw bewustzijn die het laatste woord heeft. Echter, wanneer jij een bestaand programma wil doorbreken dan ontstaat er een conflict. Mijn werk is om in jouw voordeel te handelen en daarom ben ik erg voorzichtig wanneer jij ervoor kiest een programma te doorbreken. Dit programma heeft jou immers voor vele jaren veilig gehouden. Op dat moment zul jij mij ervan moeten overtuigen dat het nieuwe programma beter zal zijn dan het bestaande.

Ik weet dat je al vaker in het verleden erg goede ideeën hebt gehad en hier ook zeer enthousiast over was, maar uiteindelijk liet je dit idee na een paar dagen toch varen en gingen we terug naar het bestaande programma. Dit is de reden waarom ik nogal terughoudend ben in het drastisch veranderen van programma’s. Ik ben niet, zoals vaak wordt gedacht, koppig; ik heb enkel het beste met jou voor door die programma’s te gebruiken die al eerder door jou zijn geïnstalleerd. Gewoonten zijn herhaaldelijke leerervaringen, om deze te vervangen zul je moeten laten zien dat je standvastig bent in de nieuwe gewoonte die je wil installeren. Wanneer je eenmaal hebt bewezen dat je de nieuwe gewoonte prefereert boven de bestaande, en deze voldoet aan de veiligheidscriteria, wordt deze het nieuwe programma. Maar wanneer je niet standvastig bent, behouden we de oude. Het is echt heel simpel!

Ik ben jouw lerend coördinator

Dingen als lopen en praten daar ben je niet mee geboren, deze heb je dus moeten aanleren. Dit is je gelukt door anderen te kopiëren en veel te oefenen. Zo gaan de meesten van jouw automatische bedieningsfuncties te werk. Wanneer we iets voor het eerst doen, moet dit heel bewust gebeuren. Denkend aan wat we willen bereiken en hoe we dit kunnen bereiken. Nadat je het een aantal keer hebt gedaan geef je het door aan mij met de houding: “Ik kan dit, ik hoef er niet meer bij na te denken, neem jij het maar over”. In de eerste jaren van je leven heb je veel gehoord wat niet te doen, dit is de reden waarom dat één van je eerste woordje “nee” was. Al het andere heb je uitgevonden door te observeren, het kopiëren van de mensen om je heen en er is je verteld hoe te zijn en wat te doen. De meesten van deze dingen heb je geaccepteerd als zijnde de juiste “regels” van hoe het leven in elkaar steekt.

Je hebt geleerd dat je betere reacties krijgt wanneer je doet wat anderen zeggen en je hebt ook de reactie bemerkt wanneer je niet doet wat er gezegd wordt. Naarmate je ouder werd moest je het “waarom” hierachter zoeken zodat je voor jezelf de regels begreep in plaats van dat deze je enkel opgelegd werden. Deze fase kan vervelend zijn geweest voor de mensen om je heen, maar deze constante vragen naar het waarom zijn noodzakelijk geweest opdat jij je kon ontwikkelen tot een zelfstandig individu.

Je zoog praktische kennis op als een spons toen je jonger was en vele van de programma’s die je toentertijd hebt geïnstalleerd gebruik je nog steeds. De besten van hen worden continu aangepast. Dingen als lopen en praten worden dagelijks uitgevoerd en je past deze aan wanneer je een nieuwe taal wil leren of je vocabulaire uit wil breiden, of anders leert lopen in verband met een blessure.
Ik wil graag de regels van het leven (jouw programma’s) kennen en begrijpen maar ik ben in strijd met onrecht. Wanneer ik een regelmaker een regel zie breken, waarvan ik weet dat ik er nooit mee weg zou komen, of wanneer ik ervan wordt beschuldigt deze te hebben gebroken – wat ik niet heb gedaan, is dat iets wat mij ergert en waar ik overstuur van raak. Dit was vooral belangrijk toen je jonger was daar het een leerproces daadwerkelijk overhoop kan halen. Het is van groot belang dat regels en grenzen duidelijk zijn. Het betekend echter ook dat hoe meer regels je hebt hoe meer kans er bestaat dat ik mij ergens aan stoor!

Ik ben jouw chemisch en hormonaal productiebedrijf

Ik beslis welke chemicaliën en hormonen worden aangemaakt en stuur deze rond in jouw systeem. Het is niet nodig om vooraf te bestellen en levering is direct. Ik bereken wat nodig is aan de hand van jouw gedachten en reacties zodat je klaar bent voor wat er staat te gebeuren. Dus wanneer je een bedreiging waarneemt zal ik jou voorzien van de chemische stoffen die jou kunnen helpen bij het vechten of wegrennen. Wanneer je ergens van geniet dan stuur ik gelukkige chemicaliën naar je toe. Ik haal deze nooit door elkaar!

Ik werk echter wel alleen vanuit jouw bestaande programma’s. Sommige van hen zijn niet echt in jouw voordeel, maar als dit het enige bestaande programma is die aansluit op de situatie heb ik geen andere keus dan deze te gebruiken. Sommigen van hen zijn geïnstalleerd gedurende een trauma.
Dit kan iets zijn wat iedereen als traumatisch zou ervaren, maar het kan ook iets zijn dat wanneer je er nu op terug kijkt het erg onbeduidend lijkt. Maar wegens je reactie toentertijd heb ik jou de chemische stoffen gestuurd die toen van toepassing waren om de kwestie te confronteren. Te midden van deze chemische stoffen heb je een nieuw programma ontworpen om deze situatie in de toekomst te vermijden. Dit haastig ontworpen programma heeft de normale procedure van langzaam herhaaldelijk leren niet doorlopen en is daarom vol van fouten. Helaas, door dit programma herhaaldelijk te hebben gebruikt, is deze nu permanent geïnstalleerd en hebben deze gedachten de voorkeur gekregen. Gezien deze altijd op de achtergrond aanwezig zijn zullen zij een groot gedeelte van je leven beïnvloeden.

Het goede nieuws is dat, net als met al jouw programma’s, je deze kan ontwikkelen en aan kan passen. Je zou mij er wel eerst van moeten overtuigen dat het bestaande programma je meer slecht dan goed doet. Programma’s die lang geleden zij geïnstalleerd hebben meer tijd en herhaling nodig eer zij veranderd kunnen worden, maar trauma programma’s die in één ogenblik zijn gemaakt kunnen ook in één ogenblik weer verdwijnen. Ja echt! De beste manier om een trauma te verwerken is het inschakelen van een expert. Want op het moment dat ik geloof dat het bestaande programma jou beschermt en ik aan de hand van dit programma jou veilig kan houden, en ik geen ander beter programma heb om het te vervangen, heeft het enige vaardigheid nodig om mijn “trauma schild” te doorbreken.

Ik ben jouw droommaker

Jouw bewuste brein is mijn baas, het beslist de richting van je leven, tenzij natuurlijk het je niet uitmaakt of je seint niets door waardoor ik een bestaand programma voor je selecteer en aanstuur. Mijn intentie is “niets dan het beste voor jou”. Ik probeer je alles te geven wat je vraagt. Wanneer ik zeg “vragen” bedoel ik daar waar jij je focus op legt, door middel van een mix van woorden die je gebruikt, emoties, gevoelens en visualisaties. Dit kan verwarrend voor mij zijn; ik moet acht slaan op al deze aanwijzingen, vanuit daar werken met de bestaande programma’s en hier vervolgens wijs uit proberen te worden. Het belangrijkste dat je moet weten is dat ik geen negativiteit begrijp. Wanneer ik dit dus hoor moet ik deze vergelijken met alle andere binnenkomende data en de bestaande programma’s.
Gezien jouw bewustzijn mijn baas is, heeft het de vrije hand en de macht om mij aan te sturen. Echter, ik heb de macht om te kiezen of dit in jouw belang is door het raadplegen van eerdere aanwijzingen en regels – welke jij hebt geïnstalleerd als programma’s. Gezien ik honderd keer sneller werk dan jouw bewustzijn en, omdat ik over een ongelimiteerde capaciteit beschik, moet de wil van jouw bewustzijn in het bezit zijn van een flinke dosis standvastigheid om het bestaande programma te kunnen overheersen. Wanneer je een verandering aan wil brengen kun je deze ook keer op keer herhalen totdat je mij ervan hebt overtuigd deze aan te nemen als zijnde het nieuwe programma. Of je kunt simpelweg met mij onderhandelen zodat ik zal zien dat de verandering op de langere termijn voordelen met zich mee brengt. Verandering aan een programma forceren is geen goed idee, zodra ik bemerk dat je het nieuwe programma moe wordt schakel ik weer terug naar het oude programma.

Ik ben je beste vriend

Die al je hele leven bij je is en ook daar zal zijn wanneer deze eindigt. Ik heb altijd gehandeld naar de programma’s die het beste voor jou zijn en zal dit ook altijd blijven doen. Wanneer je iets wil zal ik mijn uiterste best doen om dit voor jou te krijgen. Om mij hierbij te helpen, concentreer je dan niet op wat je niet wil, want dat zal ik jou dan geven. Concentreer je op datgene wat je wil dat er gebeurt en toon mij emoties van hoe graag je dit wil. Je moet me aansturen met grootse helderheid en gevoelens en dan zal ik alles doen wat binnen mijn handbereik ligt. Ik kijk erg uit naar het verbeteren van onze relatie om je nog beter van dienst te kunnen zijn.

Twee richting communicatie

Ik ben dankbaar voor deze kans om je te schrijven en direct naar je te kunnen zijn opdat je mij beter begrijpt. Normaliter probeer ik je te berichten van wat je nodig hebt, of iets waarvan je bewust moet worden gemaakt. Vaak negeer of misvat je deze berichten of heb je simpelweg niet door dat het om een bericht gaat. Het is belangrijk dat je zorgvuldiger naar mij luistert, dat je luistert naar je lichaam en dat je beter voor jezelf zorgt in jouw belang op de langere termijn. Wanneer ik je probeer te berichten weet ik dat je thuis bent! Als je me negeert doe ik harder en harder mijn best zodat je acht slaat op mijn berichten. Ik weet dat pijn je tot actie aanzet en dat wanneer je veel pijn ervaart de dingen serieus neemt en dringend actie onderneemt. Dus uiteindelijk wordt ik hiertoe gedwongen, opdat jij de berichten oppakt. Dit kan fysieke pijn zijn of emotionele pijn, ik heb namelijk zeggenschap over beide en hier is geen verschil in! Wanneer je het bericht ontvangt maar deze niet begrijpt: vraag er dan naar in een andere (duidelijkere) vorm en ik zal mijn best doen hier op te reageren. Het is echt zo simpel!

Ik vraag je het hele boek te lezen (van Steve Blake) daar het zal uitleggen en demonstreren hoe wij beter kunnen communiceren en samenwerken met als gevolg een harmonieus en geweldig leven zoals wij die verdienen.

Dank je voor het luisteren.

Met veel liefde en vol bewondering voor jou,

jouw Onderbewustzijn.